Contact us

Tips voor het trainen van paarden 

Tips voor het trainen van paarden 

Bij het trainen van paarden komt heel wat kijken. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag in hoeverre we ons paard mogen pushen in training. Er is natuurlijk altijd wat dwang nodig bij het trainen van paarden, maar hoe ver mogen we gaan?

De beste tijd om een ​​trainingsrit te beëindigen is wanneer je paard ontspannen en ontvankelijk is, niet wanneer hij reeds uitgeput is. Om een ​​goede trainer te worden, moet je leren waar de grens ligt tussen te weinig vragen en te veel vragen. Je moet dus weten wanneer te stoppen.

Het grootste geheim van paardentraining is om elke sessie met het paard positief af te sluiten. Maar kijk uit, vraag je te weinig van je paard, dan stopt hij met leren en wijst ie je mogelijk af. De allerbeste paardentrainers weten dat moment perfekt te onderscheiden, ook voor paarden die ze nauwelijks kennen. Het gaat echt om een bepaald fingerspitzengefühl.

Die lijn is bij elk paard anders. Dit is waar het “lezen” van een paard om de hoek komt kijken, omdat paarden signalen geven als ze er geen zin meer in hebben. Die grens opzoeken leer je door heel veel tijd met een paard door te brengen. Ervaring telt op dit gebied. Je leert dan zelfs de meest subtiele signalen op te vangen.

Let op de lichaamstaal van het paard

De houding geeft duidelijk aan of je paard een pauze nodig heeft. Let op het gedrag van je paard op het moment dat je het halster omdoet voor indicaties over hoe hij zich voelt.

Paarden en kinderen lijken op elkaar: ze leren het beste als ze niet gedwongen worden. Geweld creëert angst en wrok en moet ten alle tijden vermeden worden. Als dat gebeurt, heb je als docent of trainer echt een probleem. 

Je paard tot uitputting berijden is een zekere weg naar een burn-out en/of letsel. Hou je doelen in gedachten, maar onthou dat je voor de lange termijn traint. 

Analyseer je paard voordat je hem opzadelt, elke dag opnieuw. Is hij parmantig, of saai en lusteloos? Accepteert hij je, of is hij chagerijniger dan normaal? Als het laatste het geval is, zou het paard kunnen proberen te zeggen dat het rust nodig heeft. 

Elke keer dat een paard uitgeput terugkomt van een trainingsrit ben je eigenlijk al te ver gegaan. Herinner jezelf eraan dat je voor de lange termijn traint, niet voor een kunstmatige deadline, zoals een wedstrijd.

Strijdlust

Wanneer een paard ruzie maakt of terugvecht, zegt hij dat hij zich aangevallen voelt door de druk die je op hem hebt uitgeoefend. Het heeft dan geen enkele nut de training voort te zetten. Probeer je paard zo goed mogelijk te kalmeren. Het trainen is voor deze dag gedaan. Bekijk de situatie de volgende dag of het mogelijk is om de training te hervatten.

Pijn

Sommige paarden zijn emotioneel meer stoïcijns dan andere en zullen zich laten pushen totdat ze pijn hebben. Als je paard stijf zijn stal of hok verlaat, is dat een waarschuwingssignaal.

Wanneer u een van deze tekens ziet, kunt u het beste een pauze inlassen. Het kan geen kwaad om de intensiteit van je training te verminderen. Als je paard wat extra vrije dagen nodig heeft, of als het langer duurt om iets aan te leren dan je van plan was, wat dan? Leer wanneer je moet stoppen, en je zult je paard behouden terwijl je hem beter laat worden in het tempo dat goed voor hem is.

Leave a Reply